8. Girişimcilik ve Kariyer Günleri "İŞKUR KAMPÜSTE"

08 Mart 2019 Cuma

Giresun Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğünün İŞKUR ve Giresun Valiliği ile birlikte düzenlediği “8. Girişimcilik ve Kariyer Günleri”, 28-29 Mart 2019 tarihlerinde, Güre Yerleşkesinde, yerel ve ulusal birçok kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleştirildi.

Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleşen ve Örğ. Gör. İsmail Bayram’ın sunumunu yaptığı etkinliğin açılış programı, MYO Koordinatörü Prof. Dr. Nazım Elmas’ın konuşmalarıyla başladı.

“İŞKUR Kampüste” temasıyla bu yıl 8.’sini düzenledikleri kariyer günleriyle, teorik eğitimlerini bitirdikten sonra iş hayatına atılacak öğrencileri, iş dünyasının temsilcileriyle bir araya getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Elmas, şunları kaydetti: “Yapılan bir istatistiğe göre işsizlerin %76’sı herhangi bir uzmanlık alanı olmadığı için iş bulamamaktadır. Yine başka bir istatistiğe göre meslek yüksekokulu öğrencilerinin %56’sı da kendi alanlarında gerekli donanımı ve alt yapıyı kazanamadıkları için işsiz durumdadırlar. Bu durumda ortaya çıkan açığı ve problemi çözmek üzere öğrencilerimizin özellikle kendilerini daha iyi yetiştirebilecekleri, aldıkları teorik bilgileri hayatta uygulama alanı bulabilecekleri alt yapıları kazandırmak ve bu konuda tecrübeli, birikimi olan iş adamlarımızla buluşturmak için kariyer günlerini düzenledik.”

Yoğun programlarına rağmen davetlerini kırmayarak etkinliğe katılan iş adamları ile kamu ve özel kuruluşların temsilcilerine ve ayrıca etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür eden Prof. Dr. Nazım Elmas’ın ardından, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sarı kürsüye çıktı.

“İŞKUR Kampüste” temasıyla düzenlenen kariyer günleri kapsamında iş arayanlarla iş verenleri bir araya getirerek yerel ekonomi ve istihdam ortamını hareketlendirmeyi amaçladıklarını belirten Sarı, ayrıca; bu programlar sayesinde öğrencilerin kendilerine uygun gördükleri mesleklerle daha erken tanışma imkanına da kavuştuğunu söyledi.

İŞKUR olarak 81 ili kapsayan projeler gerçekleştirdiklerini ve özellikle gençler üzerinde yoğunlaştıklarını ifade eden Mustafa Sarı, gençlerin; üretimin ve çalışma hayatının içinde olmasını önemsediklerini belirterek sözlerini noktaladı.

Programda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, hiçbir başarının tesadüf olmadığını, başarılı olmak için gayret, azim ve çalışma gerektiğini ifade ederek sözlerine başladı. Etkinlik kapsamında kimi öğrencilerin gelecekteki mesleklerini, kimi iş adamlarının da çalışanlarını seçeceklerini söyleyen Rektörümüz sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu yıl 3+1 eğitim sistemini uygulayacağız. Gerçekten alanında yetkin mezunlar verebilmemiz, onları iş hayatına hazırlayabilmemiz için gerekli bir sistem. Bu sistemde öğrenciler 3 dönemlik teorik bir eğitimden sonra 1 dönem sahada çalışacak. İlerleyen süreçte bunun mühendislik fakültelerinde de uygulanacağını umuyoruz. Avrupa’ya göre Türkiye güçlü bir genç nüfusa sahip. Biz gençlerimizin sadece iş arayan, iş bulan mezunlar olarak yetişmesini istemiyoruz. Kendi işini kuran mezunlar olarak da yetişmelerini arzu ediyoruz.”

Geçtiğimiz hafta aynı salonda ekonomi başlığıyla öğrencilere hitap eden Sayın Nurettin Canikli’nin “Her konuyu biraz bilmektense bir konuyu çok iyi bilip bu konuda uzmanlaşmamız lazım” sözüne atıfta bulunan Rektörümüz, profesyonelleşmenin ancak bu şekilde sağlanabileceğini söyledi.

“2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” dolayısıyla Sayın Sezgin’i anan ve onun “Bu toprakların insanları; herhangi bir zeka problemi, algı problemi, okuduğunu anlama problemi olduğu için bilime katkı yapamıyor değil, bu toprakların insanları; kendilerine duydukları özgüveni kaybettikleri için bilim yapamıyor, teknoloji üretemiyor ve sanayide ciddi bir atılım gerçekleştiremiyor.” sözüne değinen Rektörümüz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Buradaki bir çok hocalarımız yurtdışına gitmişlerdir. Oradaki hocaların, öğrencilerin bizden daha fazlasının olmadığını görmüşlerdir. Bu nedenle başarının tesadüf olduğunu düşünüyorsanız yanlıyorsunuz. Çok çalışarak; bilimde, teknolojide bir şeyler üretebiliriz, geliştirebiliriz. Çalışmadan, emek harcamadan kısa yoldan, makam sahibi olmak, para kazanmak kısaca voleyi vurmak istiyorsanız hayatınızı peşinen harcamışsınız demeksiniz.

Başarı tesadüf değil. Bunu tekrar söylemek ve hatırlamak lazım. Üniversitemizde Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) kuruldu. Bundan sonra öğrencilerimiz, hocalarımız, girişimcilerimiz, iş insanlarımız herkes her türlü avantajlardan faydalanarak şirket kurabilecek, fikir üretebilecek, ürün ortaya koyabilecek ve araştırma-geliştirme faaliyetleri yürütebilecek. TEKNOKENT'in patent üretimine katkı sağlayacağına inanıyorum.

İş insanlarımızın gerçekten yoğun bir dönem geçirdiklerini biliyoruz. değerli vakitlerinden bize de zaman ayırdılar. Özellikle onlara teşekkür ediyorum. bize katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum.”

Açılış programının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun ve beraberindekiler, fuaye salonunda firmaların kurdukları stantları gezdiler. Stant görevlilerinden yaptıkları çalışmalar ve sergiledikleri ürünler hakkında bilgi alan Rektörümüz, el sanatlarının sergilendiği stantta ebru sanatını yapmayı denedi.

2 gün süren ve açılan stantlarda öğrencilerin iş hayatına dair merak ettikleri konularda bilgi aldıkları etkinlik kapsamında düzenlenen oturumlarda, sanayiciler, firma temsilcileri ve akademisyenler kendi deneyimlerini ve iş tecrübelerini öğrencilere aktardılar.